PORADY

Panele do kuchni – jakie wybrać?

Podłogę w kuchni warto wybrać wyjątkowo starannie. Wybór powinien być przemyślany, ponieważ nawierzchnia w tym pomieszczeniu jest szczególnie narażona na działanie rozlewanych przez nas płynów. Podłoga w kuchni powinna być więc przede wszystkim odporna na wilgoć, a także łatwa do posprzątania. Za najwygodniejsze i najbardziej praktyczne, a dla wielu osób wręcz oczywiste rozwiązanie, uchodzą płytki, gres lub linoleum i inne tego rodzaju pokrycia. Nie można zaprzeczać, że są one łatwe do czyszczenia i trwałe. Nie dla każdego jednak takie nawierzchnie są atrakcyjne, w części przypadków taka podłoga może nie pasować do stylu wystroju całego domu lub mieszkania. Innym sposobem na wykończenie podłogi w kuchni są panele. Nie są one tak popularne jak kafelki lub linoleum, lecz jak najbardziej mogą sprawdzić się w pomieszczeniu kuchennym. W jaki sposób wybrać panele, które będą odpowiednie do kuchni? Z dalszej części tekstu dowiecie się, na co należy zwrócić szczególną uwagę, dokonując ich wyboru. Jakie panele w kuchni? Panele są bardzo oryginalnym pomysłem na wykończenie podłogi w kuchni. Zwykle decydują się na nie osoby, które urządzają swój dom w klasycznym, eleganckim stylu lub stawiają na naturę i rustykalne stylizacje. Panele na podłodze kuchennej będą dobrze pasowały do niektórych stylów aranżacyjnych, na przykład skandynawskiego lub prowansalskiego. Odpowiednio wybrane panele laminowane będą wygodne w użytkowaniu i trwałe. Przede wszystkim należy zadbać o to, aby wybrany model był odporny na wilgoć. Warto też zwrócić uwagę na klasę ścieralności – aktualnym standardem są produkty o klasie AC4. Im wyższy jest ten parametr, tym bardziej trwałe są panele (najwyższa klasa to AC6). Klasa użyteczności paneli kuchennych nie powinna być niższa niż 23, gdzie cyfra 2 oznacza zastosowanie w pomieszczeniu mieszkalnym, a cyfra 3 symbolizuje użycie w pomieszczeniu o wysokim natężeniu ruchu. Kolejną cechą, którą trzeba sprawdzić, jest materiał, z którego został wykonany rdzeń, czyli środkowa warstwa paneli. Rdzeń z zaimpregnowanej płyty HDF ma podwyższoną odporność na wodę, a dzięki odpowiedniej impregnacji powierzchni lub zastosowaniu uszczelnień, panele są w wyższym stopniu zabezpieczone przed wilgocią. Liderem na rynku, jeśli chodzi o produkcję paneli wodoodpornych jest firma Quick-Step. Na ten moment jako jedyna oferuje stuprocentową odporność podłóg na wilgoć, którą zapewnia dzięki zastosowaniu innowacyjnej powłoki hydrofobowej. Podsumowując, panele w kuchni są nietypowym i dobrym wyborem, pod warunkiem, że wybrany model jest odporny na wilgoć, posiada wyższą klasę ścieralności (przynajmniej AC4) i użyteczności (minimum 23), a także odpowiedni rdzeń.

Powrót

Zobacz pozostałe artykuły