Panele podłogowe w kuchni

Panele podłogowe w kuchni Porady MartDom Top artykuł

Kuchnia to nie tylko miejsce do gotowania czy pieczenia. To również przestrzeń tętniąca życiem oraz tradycyjne miejsce spotkań zarówno domowników, jak i gości. Z tego powodu każdego dnia narażona jest na duże obciążenie. Pojawia się więc pytanie — czy istnieją panele podłogowe, które podołają temu wyzwaniu?

Kuchnia to nie tylko miejsce do gotowania czy pieczenia. To również przestrzeń tętniąca życiem oraz tradycyjne miejsce spotkań zarówno domowników, jak i gości. Z tego powodu każdego dnia narażona jest na duże obciążenie. Pojawia się więc pytanie — czy istnieją panele podłogowe, które podołają temu wyzwaniu?

Czy panele laminowane nadają się do kuchni?

Panele laminowane to jedna z najbardziej znanych i najczęściej wybieranych opcji wśród rodzajów podłóg. Występują w wielu kolorach i fakturach, dzięki czemu mogą imitować zarówno podłogę drewnianą, jak i płytki. Dawniej ich miejsce było w salonie, pokojach czy garderobach. Dziś coraz częściej stawiamy na nie również w korytarzach lub nawet kuchni. Dzieje się tak, ponieważ szukamy bardziej naturalnych rozwiązań. Dodatkowo panele są znacznie przyjemniejsze i „cieplejsze” w odczuciu niż standardowe płytki podłogowe. Czy panele w kuchni to jednak dobre rozwiązanie? Czy są na tyle trwałe, aby stawić czoło wyzwaniom kuchennej rzeczywistości?

Oczywiście! Producenci dostosowują się do współczesnych wymagań rynku, dlatego bez problemu znajdziemy modele, które można zastosować do tego pomieszczenia. Musimy jednak zwrócić uwagę na kilka aspektów przy ich wyborze oraz na odpowiedni montaż.

Jakie panele do kuchni wybrać?

Podłoga w każdej kuchni narażona jest na wiele niebezpieczeństw. Od kontaktu z wodą, po upadki różnych przedmiotów i setki kroków nie tylko ludzi, ale również futrzastych domowników. Zmiany temperatury i wysoka wilgotność również mają znaczenie. Jeśli jesteśmy zdecydowani na panele laminowane w kuchni, musimy wybrać model o odpowiedniej klasie ścieralności oraz wodoszczelności.

Klasa ścieralności wskazuje jak trwałe są panele. Oznaczona jest cyframi od 1 do 6. Im jest ona wyższa, tym panel jest twardszy i bardziej odporny na ścieranie wierzchniej warstwy. Dlatego wybierając panele laminowane do kuchni powinniśmy postawić na te o jak najwyższej klasie ścieralności. Dzięki temu nasza podłoga będzie gotowa stawić czoło kuchennym wyzwaniom.

Drugim ważnym parametrem jest wodoszczelność. Jak wiadomo panele laminowane stworzone są m.in. z drewna. Jednym z wrogów jest zatem woda, która w kontakcie z panelem może spowodować wybrzuszenie lub zniszczenie. Można temu zaradzić, decydując się na produkt ze specjalną powłoką hydrofobową. Musimy jednak pamiętać, że ochrona przed wodą nie jest 100%. Producenci deklarują w kartach gwarancyjnych czas, który wyznacza długość utrzymywania się cieczy na powierzchni paneli. Jeśli zależy nam na długotrwałej ochronie, sprawdźmy przed zakupem stopień wodoszczelności danego modelu. Pamiętajmy również, że powłoka hydrofobowa nie ochroni podłogi przed dużym wyciekiem wody spowodowanym np. awarią zmywarki. Wtedy jedynym ratunkiem może okazać się wymiana paneli na nowe.

Jeśli jesteś zdecydowany na panele wodoszczelne do kuchni, ale martwisz się o ograniczony wybór wzorów wśród tego typu rozwiązań, uspokajamy — producenci wprowadzają na rynek coraz więcej takich podłóg, dzięki czemu nie jesteśmy skazani na kilka podstawowych wersji kolorystycznych.

Montaż paneli podłogowych w kuchni

Poza wyborem odpowiedniego modelu bardzo istotny jest prawidłowy montaż. Podłoga w kuchni narażona jest bowiem nie tylko na kontakt z wodą, przypadkowymi upadkami przedmiotów, czy sporą ilością stawianych kroków. Bardzo dużym obciążeniem są również meble kuchenne zapełnione po brzegi talerzami, garnkami i sprzętami kuchennymi. Dochodzi do tego również lodówka, kuchenka oraz zmywarka. Wszystko to jest stosunkowo ciężkie i po pewnym czasie może powodować zniszczenie paneli poprzez brak możliwości ich swobodnej „pracy”. Jak więc temu zaradzić? Istnieją trzy zalecane metody montażu paneli podłogowych w kuchni.

Panele + meble na płytkach

Pierwsza z nich zakłada ułożenie paneli do mebli kuchennych, pod meblami natomiast przyklejenie płytek. Płytki są bowiem znacznie bardziej odporne na duże obciążenia i dodatkowo klejone do podłoża. Zapewnia to stabilność i eliminuje problem „pracowania” naszej podłogi. Aby uniknąć widocznego łączenia dwóch różnych podłóg, panele powinny kończyć się między nóżkami meblowymi a cokołem. Dzięki temu styk paneli i płytek zostanie skutecznie zasłonięty.

Panele + meble na wylewce

Druga metoda jest bardzo zbliżona do poprzedniej. Jedyna różnica to montaż mebli na wylewce bez konieczności stosowania płytek. W obrazowym skrócie: meble oraz inne duże sprzęty kuchenne zostają położone bezpośrednio na gołej posadzce, panele natomiast montowane są jak w pierwszej metodzie. Dzięki temu oszczędzamy czas i pieniądze, a w przypadku późniejszej zmiany umiejscowienia mebli wystarczy domontować panele tam, gdzie ich brakuje.

Dylatacja wzdłuż mebli

Trzeci wariant zakłada montaż paneli podłogowych na całej powierzchni kuchni. Należy jednak zastosować dylatację, którą wycina się wzdłuż mebli. Musi być ona zrobiona pomiędzy nóżkami a cokołem, aby nie była widoczna. Opcja ta jest bardzo czasochłonna, jednak pozwala ułożyć podłogę nawet wtedy, gdy nie mamy dokładnego planu rozmieszczenia mebli lub mają być one montowane znacznie później niż podłoga.

Wszystkie wymienione opcje spełniają podstawowy warunek montażu paneli podłogowych. Produkt ten przy zmianie temperatury i wilgotności może się nieco rozszerzać i kurczyć. Dlatego tak ważne jest, aby panele miały możliwość „pracować”. Dzięki uwolnieniu paneli od nadmiernego ciężaru lub przygotowaniu dylatacji problem ten znika.

Alternatywa – panele winylowe do kuchni

Jeśli Twoim zdaniem panele laminowane to zbyt ryzykowny pomysł, mamy dla Ciebie alternatywę! Panele winylowe do kuchni to strzał w dziesiątkę. Są trwałe i wodoodporne. W rozbudowanej palecie wzorów i struktur znajdziesz modele łudząco przypominające zarówno płytki, jak i deskę podłogową. Dodatkowo produkt ten bardzo dobrze przewodzi ciepło, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku ogrzewania podłogowego. Pamiętajmy jednak, że wodoodporność nie równa się wodoszczelności. Dlatego decydując się na winyl w kuchni wybierzmy ten, który posiada obie te cechy.

Montaż paneli winylowych wykonywany jest na dwa sposoby: można przykleić je do podłoża lub ułożyć na  specjalnym podkładzie. W pierwszym przypadku niewątpliwą przewagą w stosunku do paneli laminowanych jest możliwość położenia na winylu mebli kuchennych bez wykonywania dylatacji. W drugim natomiast sytuacja jest taka sama jak w przypadku laminatu. Dlatego jeśli chcemy zamontować winyl w kuchni układając go na podkładzie, musimy zastosować jeden z trzech wspomnianych wcześniej wariantów. W innym przypadku podłoga może się uszkodzić.

Panele podłogowe do kuchni a ich cena

Nie ma się co czarować. Decydując się na panele laminowane lub winylowe w kuchni nie możemy wybierać spośród najniższej półki cenowej. Trwałe i odporne rozwiązania wiążą się bowiem z większymi kosztami. Analizując wszystkie czynniki, które należy uwzględnić przy wyborze podłóg do kuchni, wiemy już, że nie obejdzie się bez odpowiedniego produktu oraz właściwego montażu. Panele podłogowe wodoszczelne do kuchni to minimum, jakie musimy zastosować, aby chronić je przed wilgocią panującą w tym pomieszczeniu. Zazwyczaj modele takie są jednak droższe od tych bez specjalnej ochrony. Nie dajmy się zatem zwieść opiniom o budżetowych panelach. Warto nieco dołożyć, aby móc przez długie lata cieszyć się wymarzoną podłogą w swojej kuchni.

Jeśli potrzebujesz porady lub szukasz idealnej podłogi do swoich wnętrz zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami oraz odwiedzenia naszych salonów firmowych w okolicach Krakowa. W swojej ofercie mamy zarówno panele laminowane, jak i winylowe, które świetnie sprawdzą się w Twojej kuchni.

~Klaudia

Chcesz dowiedzieć się więcej?
Skontaktuj się z nami!